Suquet de lluerna i escamarlans

El suquet és un dels plats amb més tradició de la costa catalana, hi ha tantes formes de fer suquets com gent amb ganes de cuinar hi hagi. Aquest suquet seria a l’estil de la costa nord, segons la meva biblioteca de cuina, no tant pels ingredients sinó per la forma de fer-lo, una de les més senzilles.
Aquest plat, que fan a alta mar els pescadors, és tant senzill com potent, la manera de saber si t’ha quedat bo és mirant no tan no com la gent menja el peix sinó sobretot les patates.
Fem un fumet amb el cap de la lluerna i quants crancs, o el peix de roca que vulgueu. Al mateix temps en una cassola de ferro colat i amb oli ben calent saltem els escamarlans i els retirem, després fem el sofregit amb alls trinxats i tomata ratllada, proveu amb tomates de penjar molt madurs li donen el seu punt, deixeu que el sofregit vagi fent tranquil·lament i cap al final hi posem un raig de vi blanc, julivert i safrà.
Un cop ben concentrat el sofregit hi trenquem les patates, vermelles són més meloses, a la mateixa cassola, res de tallar-les a quadradets, a continuació hi posem la lluerna i ho cobrim tot plegat amb el fumet i una mica més de safrà, el foc ha d’estar animat. Mentrestant fem una picada amb: fumet, vi blanc, alls, julivert, ametlles i avellanes. Un cop passat uns quinze minuts hi posem la picada i els escamarlans. Cinc minuts més i ja estarà llest.
Si els peixos de roca al forn amb patates ja són molt bons, els suquets els superen, el peix pot ser qualsevol dels de roca i marisc que vulgueu i el sofregit el podeu adaptar al vostre gust i la prova del coto és veure la gent sucar pa i com es mengen les patates, el secret una patata sabrosa i fort gust de peix.

Una bona manera de celebrar els 35 anys.