Sopa bullabesa de peix i marisc

Una bona sopa en temps de freds i glaçades reconstrueix l’anima i sobretot la panxa, i la sopa bullabesa és una combinació perfecte per a fer un plat únic i gaudir d’un bon brou i del millor que ens dona la mar. Moltes receptes l’expliquen com fer-la de forma ràpida però si dediquem una mica de temps encara ens quedarà millor.

La base principal d’aquesta sopa no és ni el peix, ni el marisc sinó el sofregit en funció del temps que hi dediquem ens quedarà o més suau o més consistent, ho deixem al gust de cadascú.

En una olla o una cassola ben gran sofregim la ceba tallada ben petita a foc lent com a mínim fins que ens quedi transparent, tot seguit i posem all picat i porro deixem que faci i una estona i posem tomata ratllada, farigola i llorer i uns quants caps de gambes, anem fent fins que el sofregit ens quedi ben concentrat. Si voleu també abans de fer el sofregit també podeu passar-hi primer el marisc i el peix per l’oli que farem el sofregit.

Un cop llest el sofregit en la mateixa olla i posem el peix i l’aigua per fer el brou, -cap de rap, peix de roca, crancs, galeres,...- i deixem fer com si fos un fumet, amb unes petites diferències i possarem safrà que abans haurem deixar amb una mica d’aigua calenta, un copa de vi blanc calent, i finalment un raig molt petit de pernord –beguda anisada francesa-, i deixem fer el fumet uns 20 minuts.

Passem el brou pel xino i ja tenim la sopa quasi a punt, si la deixem reposar i fins i tot refigerar agafarà més consistència. Ara només en faltarà coure el peix –rap, lluç,..- i el marisc – escarmarlans, llamantol, gamba,..- i si voleu també algu de cloises, tot el seu punt just de cocció.

I tot capa a taula, junt o separar com agradi més, però recomenable anar-ho barrejant tot una mica, una caixela i glop, ja veure que encara que sigueu amants de les sopes amb aquesta disfrutareu.

El truc de pernord és força utilitzat en la cuina marinera, jo principalment li trobat a la Barceloneta amb arrossos caldosos o musclos a la marinera, però també al Moli de l’Escala a on en Jordi Jacas fa una caldereta i una sopa bullabesa espectaculars.

1 comentari:

llamantol ha dit...

Jo faig servir la següesnt versió pero s'assemblen vastant

bullabesa