Arròs d’arengada

Aquesta recepta la va explicar l’avia d’en Josep Campmajo en un programa que vaig participar a Onda Rambla de Girona, a on entrevistaven a gent que anem a comprar al Mercat del Lleó de Girona. L’origen de l’arròs amb arengada, que no n’havia sentit a parlar mai, és de l’avia, aquestes avies que ens han portat el llegat de la bona cuina, aquesta cuina que amb productes senzill i barats s’ha convertint en un plat exquisit.

En una cassola amb oli d’oliva passem dues arengades senceres un cop agafin color les retirem i baixem el foc al mínim, després posem ceba de figueres tallada a daus petits i la deixem fer a foc lent fins que ens quedi caramel·litzada, és a dir ben negre, el temps aproximat són unes dues hores, al final de la cocció hi posarem all ben picat, un cop la ceba feta ho reguem amb un raig generós de vi ranci i deixem que es redueixi.

Un cop amb la ceba ben feta i tirem l’arròs, remenem uns 5 minuts, posem una de les arengades sense l’espina i tallada en tres trossos i després ja podem posar-hi aigua o un fumet de peix, els temps aproximat de cocció són uns 18 minuts, a mitja cocció i posem l’altra arengada sencera i quan faltin 5 minuts una picada –alls, pa torrats, avellana, ametlla, pinyons, oli, julivert- i unes fulles de julivert. Deixem reposar una mica l’arròs, posem pel damunt, opcional, uns ous d'arengada i ja esta llest. En aquest plat no cal posar-hi sal o molt poca perquè amb la de les arengades és suficient.

De vegades comprem llibres dels grans cuiners, d’altres passem estones fent google’s buscant receptes, i resulta que la gran enciclopèdia de la cuina, la tenim molt més a prop: les nostres mares i avies són la saviesa de la cuina. Un homenatge a totes elles avui representades amb l’avia d’en Josep Campmajo. Ja veureu que aquesta recepta és sorprenent i exquisida, sobretot no expliqueu que les arengades són boníssimes i amb arròs més, que encara pujaran de preu i per un producte que tenim be de preu.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Perdona que intervingui d’aquesta manera tan sobtada al teu bloc. L’Oficina de Turisme i la Biblioteca de Caldes de Malavella estem fent una mica de promoció d’una activitat gastronòmico-literària anomenada “El gust de la paraula” que potser et podria interessar a tu i als teus lectors. Es tracta de tot un seguit d’actes que es portaran a terme el cap de setmana del 10 al 12 de febrer al nostre poble: conferències amb Ada Perellada i Marc Romera, vinoteca, contes infantils i moltes altres coses. Destacaria especialment el concurs de cuina. Lligat amb el plat favorit de Josep Pla (les sardines) organitzem un concurs de plats amb sardines i arengades, per tal de promoure també la cuina d’aprofitament en temps de crisi. Potser us vindria de gust posar a prova les vostres qualitats a la cuina davant d’un jurat conformat per Ada Parellada, l’Àvia Remei i una representant de les cuineres de Sils. Ja veieu que no és poca cosa! Posteriorment hi haurà una degustació del tradicional, i potser oblidat, plat de arengada amb raïm i copa de cava. Podeu trobat tota la programació a la web de Caldes, us passo l’enllaç.
http://www.caldesdemalavella.cat/Agenda/Agenda.htm#100212

Mercè Barnadas
Bibliotecària

Unknown ha dit...

Hummm, dio agua en la boca, pude sentir el aroma.