Mandonguilles amb bolets de la mare

Aquest segurament és el plat que he menjat més vegades en la vida. Ja de petit m’agradaven les mandonguilles amb bolets que fa la meva mare i avui segueixo disfrutant durant la tardor i l’hivern d’aquest plat. Jo l'he fet alguna vegada però a la meva mare li queda millor, durant aquesta època de l’any quan vaig a fer de bon fill, és a dir anar a Vallromanes, davant de la pregunta, del dia abans, que voldràs per dinar? la majoria de possibilitats se’n van cap a les mandonguilles, és del pocs plat que me'ls acabo i fins tot repeteixo, tot un miracle per la gent que em coneix.
Fem les mandonguilles, no feu trampes i les compreu fetes, la proporció de la carn és 400 gr de vedella per 200 gr de porc. Barregem les carns amb alls tallats ben petits, a continuació ho seguim barrejant amb uns tres ous i unes tres cullerades de farina de galeta, quan hagi quedat una sola massa consistent fem llavors les mandonguilles, pilotilles o com li vulgueu dir, la mida a gust de cadascú, la referència d’una pilota de ping pong és una bona mida, un cop feta les enfarinem.
En una paella amb oli ben calent les rossejarem i les retirarem, amb el mateix oli farem un sofregit de tomata ratllat i all, un cop concentrat el sofregit el regarem amb un bon raig ben generós de vi rosat i deixem que es redueixi amb el sofregit.
En una cassola de ferro colat posem les mandonguilles, els bolets – rovellons aquest sinó en trobeu si que poden ser de pot-, el sofregit i una picada d’alls, ametlles, avellanes i vi, tot junt o deixem coure al xup xup fins que quedi com a la foto.
Tots tenim els nostres plats de la mare que hem crescut i gaudit amb ells, aquests plats no són menjar i ja està: són la nostra memòria col·lectiva, són els nostres records més profunds, són menjars compartits amb la gent que estimes, són la nostra història i el nostre present. De ben segur que de les coses que sempre han unit més tot fent disfrutar a la gent són els plats de la mare.

3 comentaris:

Titania ha dit...

Jo voldria saber si pot ser la quantitat de tomate ratllat, el vi (aprox) i quina quantitat de rovellons. Gràcies.

Anònim ha dit...

els puns i a part no els coneixess??, es fa molt pesat llegir tot akest text!

Anònim ha dit...

Anònim d'abans ... ets un amargat