Sardines gratinades amb all

Josep Pla ens diu de la sardina: “...pel maig entre en el seu moment literalment culminant. La sardina llavors és grossa, grassa, greixosa, de carn dura però suau. És el moment d’enfrontar-s’hi d’una manera decidida i impel·lent”.
Tot i que Pla defensa aferrissadament que s’han de menjar a la brasa –mai a la planxa- amb un raig d’oli d’oliva verge i un pensament de vinagre, aquestes sardines gratinades són una adaptació d’una recepta del llibre l’art del menjar a Catalunya de Manuel Vazquez Montalban anomenada anxoves -seitons- de les medes.
Fem bullir aigua amb sal i pebre, quan estiguin bullint i posem les sardines però només per un minut màxim dos i les retirem, trèiem els caps i les espines i posem les sardines en una plata per anar al forn, i posem el forn a escalfar per gratinar.
Amb el morter agafem alls, rovell d’ou i oli d’oliva verge fem aquest all-i-oli, tot i que els puristes al posar-li ou diran que és una altra cosa, amb una mica de temps, paciència i constància, i sinó agafeu el minipimer.
Posem l’all-i-oli per sobre de les sardines junt amb una mica de julivert i les posem al forn el temps just per gratinar que serà suficient perquè les sardines s’acabin de coure.
Si trobeu massa fort l’all-i-oli, tot i que amb l’ou queda molt més suau, les podeu fer amb una maionesa o una altre salsa que us plagui.Fem un llit d’enciam ben amanit i deixem les sardines a sobre i ja estan llestes per menjar, és important menjar-les ben calentes, el problema de les sandines és que quan comences a menjar-les no pararies mai, però és important parar ja que sinó et poden acompanyar tota la tarda o la nit.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

1/ A l'all i oli mai ou!
2/ Cal enciam més fresc ja que en posar a sobre quelcom calent es queda pansit!
3/ Anxoves de les Medes? Medes de l' Estartit?
4/ És un bon plat el provaré!

Cuinagenerosa ha dit...

em sembla una combinació molt adient, però téns raó que cal vigilar per no passar-se, perquè aquestes sardinetes tenen pinta d'estar boníssimes, i a la tarda...

dolorss ha dit...

Una pregunta:
Per què es tenen d'escaldar les sardines?
Perdona però com que no ho havia sentit mai tinc curiositat.
Les provaré aviat, aquesta combinació amb allioli em sembla fantàstica.

Camil Ros ha dit...

Dolors,
el que perquè exacte no el conec, en la recepta original en montalban així l'explicava. Es podrien fer directament al forn també, ara bé si abans les bulls a l'hora de treure el cap i les espines és molt més fàcil i ràpid, no ser si aquesta és la lògica.

gina ha dit...

fa dies que no entrava, la veritat és que em sorprens amb les receptes.
aquestes sardines, fantanstiques.
salut