La cuina catalana

La cuina catalana de Jaume Fàbrega és una les obres claus de la cuina catalana, i catalana en el sentit ample del terme: Esmorzant a Salses, dinant a Guardamar, berenant a Fraga, sopant a Maó i el ressopó a Salses havent fer un vermut a Andorra.
Trobarem moltes receptes multiplicades per moltes més, ja que en cada recepta ens l’explica una, però al mateix ens diu les variants de la mateixa recepta arreu del fogons catalans, per tant ens permet crea noves receptes i d’adaptar-les amb idees als nostres gustos.
De totes les obres de cuina catalana aquesta és la més completa amb nous volums classificats per d’allà a on venen el productes: la mar, la terra, la muntanya, el bosc,... i l’obra continua amb tres volums de la cuina de la mediterrània i tres més d la cuina del món, però el corpus central i únic és el de la cuina catalana.
Sempre abans de fer un nou plat pots fer una volta per la cuina catalana, segur que trobaràs una bona idea, aquella que potser no havies pensat, o potser aprendràs la història d’aquella recepta, de vegades conèixer la història li dona toc més enriquidor a la nostra cuina. Receptes d’aquest bloc com la fideuada o els suquets, entre d’altres són fruits d’aquesta obra.
La cuina catalana de Jaume Fàbrega, és pot afirmar que és la millor obra i més extensa de la nostra cuina, escrita per cuinar i per conèixer millor el nostra país, la cuina és clau en la nostra cultura així també es construeix país.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Camil!
Completament d'acord amb tu: aquesta encinclopèdia del Jaume Fàbrega és l'obra cabdal de la gastronomia catalana entesa en l'únic sentit que es pot entendre, el del país sencer.

Per mi és una obra de referència i es pot trobar a la base de molts dels posts d'Olleta de verdures. Jo no la tinc a casa per preu i per espai, però la tinc a al biblioteca del costat de casa i la consulto de tant en tant.

Una versió "pret a porter" és El gust d'un poble,d el matiex Fàbrega. A fi de comptes, no deixa de ser una versió resumida (en el bon sentit del terme) de La cuina catalana.

Es un llibre per sucar-hi una bona barra de pa. Sí senyor!

Anònim ha dit...

Hola Camil, jo tinc aquesta enciclopèdia des que va sortir i francament pensava que era una obra per tenir-la exposada, tant pel seu format com pel luxe de l'edició pero... al llegir els vostres comentaris he anat a mirar-la altre vegada i he canviat d'opinió, efectivament és una obra de consulta i he trobat quantitat de bones receptes, he entès la temàtica i efectivament "és per sucar-hi pa"!!!