La flor del fred

Quan el dia es fa de nit més aviat, quan el fred arriba, mentre dels armaris trèiem les mànigues llargues, la terra ens porta les primeres flors de la tardor i l’hivern, aquella flor de textura dura i tendre a l’hora, que té bona part dels colors del verds a l’hora que les anem obrint, la primera queixalada sembla aspre per portar-nos a la seva melositat que se’ns desfà.
Les carxofes venen amb la tardor i fugiran cap a la primera, una verdura autènticament d’hivern, les podrem fer de moltes maneres: al forn, bullides, fregides, en xips, en crema, en conserva, al vapor, per ennegrir els arrossos .... sense cap mena de dubte a la brasa és a on donen el millor d’elles mateixes, unes brases de llenya a foc roent, necessitem el seu temps per passar de la llenya a la brasa, a sobre de la brasa posem les carxofes amanides per dins amb oli i sal, i les deixarem fins que quedin ben cremades per fora que voldrà dir que estant ben tendres per dins, anirem desfullant la carxofa i anirem trobant les fulles cada cop més tendres fins arribar al cor.Tenim fogons d’inducció, forns ventilats, les mil i una noves tecnologies, però encara està per descobrir allò que ha de substituir a l’autentica brasa de llenya, com a mínim per fer les carxofes, per desgracia les calefaccions d’ara han substituït les estufes de llenya d’abans i les llars de foc, segur que no tenim tant de fred però segur també que no mengem les carxofes tant bones, coses del progrés.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Ha valgut la pena esperar. Després de 2 mesos de fer-nos estar a dieta, aquesta sorpresa és bona per tres raons:
- per la foto, un regal pels sentits
- pel text, colors, textures, descripcions,... que transmeten un munt de sensacions i ganes de tastar, assaborir
- per la recepta, que jo feia sempre a la "xurrasquera" ... coses del progrés que no substitueix ... però ajuda, què hi farem!!!

Fem un mos ha dit...

Nosaltres tenim la sort de fer-les moltes vegades a la brasa i son com millor estan, encara que estan bones de totes les formes
Una abrasada

Glòria ha dit...

Si no podem fer-les a les brases, segur que trobarem altres formes per fer-les ben bones.

Anònim ha dit...

Finalment, aquest cap de setmana he fet i tastat les carxofes a la brasa, realment bones. No em podia creure que poguessin desfer-se'n... definitivament abandono les noves tecnologies ;)

enterrement de vie de jeune fille Paris ha dit...

Très jolie photo.

Julia