Gambes amb suc “assarsuelat” i patates amb bolets

No li digueu a ningú però aquesta meravella de plat és de la Carme Ruscalleda i el podeu trobar a la revista Descobrir Cuina del mes desembre, aquí no és ni una còpia i menys un plagi, sinó una adaptació a l’estil K1000, que diuen que queda més fi. Si cataloguem els plats entre bons i molt bons, aquest se’n surt, arriba a la categoria celestial de Brutal.
Fem un triturat amb el túrmix de: oli d’oliva bo, un parell d’alls pelats, tomates madures de penjar pelades, un bon raig de xerès dolç i mitja ceba de Figueres sofregida, doneu gas a màxima potència fins que quedi ben triturat i lligat.
Separem els caps de les gambes, i reservem les cues i les potes –si les potes del cap i la cua-, les gambes en funció del pressupost –quan més grans i més fresques millor-.
En una olla farem un suc amb una mica d’oli i els caps de les gambes, els salpebrem i els anem fent fins que quedin ben rossos. Afegim el triturat d’abans i deixem que faci xup-xup uns cinc minuts, seguidament i afegim una mica menys d’un litre d’aigua bullint -0,8 diu la Ruscalleda- i es deixa coure per uns 20 minuts, passem el suc pel xino tot treien el màxim suc possible dels caps.
En una cassola o similar sofregim una mica uns quants alls, just després i posem una ceba de Figueres –la Ruscalleda diu escalunya, no ni trobat- i la deixem fer a foc molt lent fins quasi el punt ros i melós, just en aquest moment incorporem tomata ratllada –de penjar i ben madura 400gr- i un altre bon raig de xerès dolç, deixem coure fent xup – xup per uns 20 minuts, a continuació i posem el suc d’abans fins que torni arrencar el bull i quedi ben lligat, tot seguit el triturem –el colem o no, al gust- i el reservem, aquest és el suc “assersuelat”, una meravella.
Mentre hem anat fent una cosa i una altra, haurem bullit les patates tallades -20 minuts- i després amb una forquilla i un pessic d’oli les triturem fins que quedi puré –com quan érem petits-, en una paella saltem una mica de porradell amb sal i pebre, tot seguit i posem uns bolets tallats a daus de temporada, de pot o secs – avui ceps i moixernons secs que abans haurem hidratat amb aigua- i tirem la patata amb una ratllada de tòfona –opcional, en vaig reservar del plat anterior- o barregem ben barrejat tot.
Agafem les potes de les gambes i les arrebossem amb farina o tempura, en una paella petita amb un dit l’oli ben calent les posem uns segons i les retirem, han de quedar cruixents i boníssimes. En un altra paella fem volta i volta a les cues de gambes. La Ruscalleda, que és més fina que jo, les a pelades.
Posem un motllo de la forma que vulgueu al mig del plat, dins i posem la patata tòfonada i els bolets, retirem motllo i ja tenim el pastis, a sobre i deixem el cruixent de les potes de gambes, posem el suc “assersuelat” al voltant del pastis i recolzem en els costats les cues de les gambes.
Ja podeu passar-ho brutal d’un dels millors plats que hi provat i fet, el suc amb el gust dels bon sofregits i suquets amb aroma de mar, les patates amb bolets i tòfona que tot i ser només bullides les devores i les gambes...!, tot junt i barrejat teniu un plat meravellós de gustos, no farà falta que renteu els plats després, perquè ja veureu com us els deixen ben nets, com en els bon plats el millor són les patates i el suquet, tot sucant'hi pa.
Trigareu una bona estona a fer-lo, però l’esforç, la concentració i la paciència val la pena, el resultat voreja les millors cuinades, com no podria ser d’una altre manera en una creació de la Carme Ruscalleda, gràcies Carme per poder aprendre de mestres com tu.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Això vol dir que t'has passat el dia de Nadal cuinant i segurament en silenci.M'hauria agradat tastar el plat cuinat per tu, però no crec que el sàpiga fer amb la paciència, la delicatesa i el "benfaire"teu.

Roser ha dit...

La veritat és que les receptes de la Carme Ruscalleda publicades a la revista Cuines són del millor que hi ha, les prepares per a un sopar i quedes com el rei dels fogons.!

La veritat Camil és que a tu t'ha quedat també per a llepar-se els dits! quina bona pinta tenen aquestes gambes!

Felicitats per el blog!

starbase ha dit...

Molt bona recepta.

La Carme Ruscalleda a més a més sembla bona persona.